Некролог почесному каноніку Мукачівської греко-католицької єпархії, пароху Лютянському Едмунду Михайловичу Бачинському за 1898 рік

о. Едмунд Бачинський (1818-1898)


Beregszász  Kárpáti lapok 1898.

Сумна подія. 

27 вересня поточного 1898 року на 81-му році життя  відійшов у вічність Едмунд- Євген Бачинський з Бачини, почесний каноник Мукачівської єпархії, декан Ставнянський, парох Лютянський, радник Святого Престолу, член Унгського повітового законодавчого Комітету.

Відома і шанована особистість, представник древнього роду Бачинських, цей патріарх з добрим  і мудрим поглядом , без малого пів століття відігравав справді визначну роль як у житті єпархії , так і всього повіту Унг.

Він пропускав через себе всі проблеми Верховини; не було там справи, в якій би він не просто приймав участь, а частіш за все спрямовував і керував.

З його порадами та підтримкою рахувався кожен, хто хотів чогось домогтися в Ужанській Верховині. Він був почесним учасником всіх повітових зборів і часто привертав до себе увагу чітким і захоплююче діалектичним змістом своїх пропозицій, щедро ділився знаннями та досвідом із своєї життєвої скарбниці.

На ниві економіки він також досяг значних успіхів- коневодство було його найулюбленішим захопленням, а жеребчинець відомий на всю країну.

Як духовник,  о. Едмунд  був прикладом для всіх , і своїм ревним служінням роздобув собі те, що не має ціни- безроздільну любов та відданість своїх вірян, які супроводжували його на протязі довгих років.

Відчуваючи близький кінець свого земного життя, він зібрав навколо себе своїх парафіян і в прощальних словах заповідав їм

любити свою Святу Віру і Вітчизну- те , чому невтомно навчав їх словом і ділом.

Слухаючи незгасаюче теплі та шляхетні настанови, ридав і стар, і млад.

Пам‘ять про о.Едмунда житиме в наступних поколіннях, а наша єпархія діятиме, опираючись на приклад цієї визначної особи, що завжди була її окрасою та гордістю.

Похорон заслуженого священика відбувся 29 вересня.

Віддати останні почесті з центру прибули каноники  Янош Якович та Микола Долинай, професор теології , викладач гімназії Еммануїл Рошкович, Антал Ронаї, головний лісовий радник, Янош Бурдач, повітовий королівський лісничий, і велика кількість інтелігенції  та духовенства.

Священик Стужицький Олександр Саксун в чудовій промові похвалив  блискучі священицькі та громадянські чесноти цієї непересічної духовної особи, виявляючи  до нього загальну любов і повагу. 


Цей некролог розшукав в архіві угорської періодики  дослідник історії краю з Мукачева Олександр Дудинський

Переклад з угорської на українську здійснила пра-правнучка о. Едмунда Бачинського  - Ph.D. Марія Марко

 


Нащадки о. Едмунда Бачинського

Предки о. Едмунда Бачинського



Немає коментарів:

Блог Івана Бачинського

Share |