До 85-ти річчя з дня народження та 30 -ти річчя рукоположення в сан священика о. Даниїла Бендаса – священника, педагога, науковця.

о. Даниїл Бендас (1938-1993-2019)

Даниїл Бендас - священик великого щирого серця, в якому жили любов до Бога і ближнього. Його життя–непрочитана книга, що її Господь Бог подарував нам. Викладацька діяльність о. Даниїла для духовної формації майбутніх священиків – це фактично ціла епоха в історії Церкви нашого краю.
Продовжуючи справу свого батька каноніка МГКЄ Стефана, окрім служіння та священицької праці, він присвятив своє життя подальшому збиранню та написанню історії єпархії. Він по камінчиках все життя збирав факти з життя Церкви краю, аби не зникло в літах те, що лишили нам прадіди, які зберегли віру та передали її нам.
Народився 6 листопада 1938 року в Ужгороді, в сім’ї греко-католицького священика Стефана Бендаса (1903-1928-1991) та Марії Бачинської (1909-1988).
В 1961 році поступив на перший курс лісо-інженерного факультету Львівського лісотехнічного інституту. У 1965 році одружився з учителькою Марією Васовчик. Разом з якою виховали та дали дорогу в життя дочці Вікторії та сину Юрію.
Працював старшим інженером відділу лісорозробок Науково-дослідного інституту лісового господарства й агромеліорації ім. академіка Висоцького в м. Івано-Франківськ.
Із 1968 року — викладач теоретичної механіки, опору матеріалів, деталей машин, креслення та геодезії у Виноградівському політехнікумі, де пропрацював до виходу на пенсію у 1999 році.
В 1987 році працюючи в Виноградівському технікумі поступив у підпільну духовну семінарію Мукачівської єпархії.
Навчання в семінарії проходило під керівництвом о.д-ра теології Елемира Ортутая. Та отримував консультації від єпископа Йосифа Головача й отців Мирона Бескіда й Василя Худи.
Після закінчення навчання у семінарії єпископ Мукачівської єпархії Іоанн Семедій разом з Георгієм Бачкаєм висвятили його на священика 29 серпня 1993 року в Виноградові. Після висвячення єпископ ординарій Мукачівської єпархії призначив його обслуговувати вірників с. Сасово Виноградівського району. 14 січня 1994 року був переведений обслуговувати вірників с. Мала Копаня Виноградівського району, де до 1 липня 2015 року виконував свої священичі обов’язки.
Далі як священик-емерит обслуговував вірників у каплиці св. Анни у Виноградово-Теплиця, а також по потребі допомагав священикам Успенського і Благовіщенського храмів у місті Виноградів.
На протязі багатьох років викладав історію Церкви в Ужгородській богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі. Паралельно працював з архівними документами в Закарпатському обласному архіві та архіві Закарпатського Управління СБУ. Він автор багатьох публікацій та учасник науково-практичних в Україні та за кордоном.
На 81 році земного життя та 26 році священства відійшов до Господа
25 грудня 2019 року.
Зберігаємо пам'ять про нього в наших серцях, хай спочиває з Богом. 

Блог Івана Бачинського

Share |