Микола Рішко: "Добрий Пастир"

єпископ Іван Лявинець

    «Будь стійким. – Будь мужнім. – Будь людиною.»

                                              ( Св. Хосемарія  Ескріва.)

      Кожен ювілей має свої особливості. Ювілей духовної особи, наставника та учителя, достойного сина Срібної Землі екзарха Пражського, єпископа Івана Лявинця дає змогу проаналізувати дорогу нашої Закарпатської  греко – католицької церкви на теренах Закарпаття та поза його межами з часу падіння залізної завіси, та виходу нашої церкви з підпілля.

      100 річний ювілей – можливо для вічності – це одна мить, а для нас, звичайних людей, - це надзвичайно великий період життя, праці, становлення, корінних змін, добрих і важких прожитих років життя.

        Будуючи у своїх помислах містки з минулого в сучасне, якими йшов по своїй дорозі життя преосвященний владика Іван Лявинець, шукаємо на цьому шляху уроки для майбутнього, а вони очевидні: всесильне добро завжди перемагає зло. У різні часи, різні вороги намагалися завоювати нашу землю, та і сьогоднішня монголо – татарська навала із Москви цьому підтвердження, забирали наші храми, убивали та саджали у свої ГУЛАгИ наших священників, але ніколи і нікому не вдасться зруйнувати людську пам'ять. Любов нашого народу  до своїх духовних провідників таких як блаженної памяті отець Іван Лявинець. Він завжди готовий був простягнути свою батьківську  руку допомоги там, де була найбільша потреба.

        У цьому дописі ми з вами маленьку екскурсію в минуле, минуле непересічної особистості, служителя Божого та першого екзарха Празького, а нашого славного земляка єпископа Івана Лявинця, 100 річний ювілей з дня народження якого ми будемо молитовно згадувати 18 квітня 2023 року.

Блог Івана Бачинського

Share |