Сьогодні своє 85-річчя відзначає Тібор-Міклош Попович

 

Тібор Попович народився 5 травня 1938 р. в селі Горінчево в Підкарпатській Русі в сім'ї вчителів - Тібора Поповича та Йолани Касарди. Сам він не без гордості відгукується про власне походження: "Я є типовим продуктом етнічного перемішування в Карпато-Дунайському басейні, оскільки маю угорське, русинське, сербське, хорватське, італійське національне коріння. А в релігійному аспекті я маю православне, греко-католицьке, католицьке коріння".

 Середню освіту юний Тібор-Міклош отримував по черзі в Хусті, Великій Бігані Берегівського району і, нарешті, Береговому, де в 1955 р. він закінчив школу N 2. Паралельно з його дитинством у краї змінювалися режими та кордони. Народившись у Чехословаччині, свої перші роки Т.-М. Попович провів в Угорщині, почавши дорослішати вже в Радянському Союзі.

 У 1956 р. Т.-М. Попович – студент Географічного факультету МДУ ім. М. В. Ломоносова, після закінчення якого в 1961 р. йому було вручено диплом спеціаліста з економічної географії. 1965 р. Попович вступив до аспірантури кафедри економічної географії зарубіжних соціалістичних держав Географічного факультету МДУ. Після закінчення аспірантури їм було захищено дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук "Питання територіального розвитку харчової промисловості Угорщини".

 У 1969 р. Т.-М. Попович переїхав на постійне місце проживання до Угорської Народної Республіки, де незабаром став науковим співробітником Інституту економіки харчової промисловості у Будапешті, а 1974 р. ад'юнктом кафедри загальної економічної географії факультету природничих наук Будапештського університету ім. Лоранда Етвеша, де пропрацював до 1991 р. паралельно з основною діяльністю у вільний час Т.-М. Попович продовжував працювати гідом для угорських та російськомовних груп. У 1991 р., після дворічного навчання підвищення кваліфікації, він отримав диплом економіста з туризму.

Блог Івана Бачинського

Share |