Микола Рішко: "Ісповідник віри о. Степан Урста – невтомний служитель Христа."

 

о. Степан Урста

         У списку ісповідників віри нашої Мукачівської греко – католицької церкви золотими буквами вписано ім’я ісповідника віри із села Білки, що на Іршавщині отця Степана Урсти.

         13 березня 1988 року на 74 році життя, 49 році свого душпастирства  – 35 років тому Бог покликав до Себе Свою улюблену людину, яка у земному житті була взірцем Богопослушання і людинолюбства, священиком, який ні на хвилину не забував, що кожен крок він робить перед очима Господа. Так постійно просив робити всіх своїх духовних дітей.

         Урста Стефан – парох церкви Миколая – Чудотворця в селі Драгово, Хустського району. Народився 20 серпня 1914 року під час першої світової війни, свого батька фронтовика Стефана Урсту не бачив ніколи. Мати Анна Фірцак віддала всі свої сили щоб зробити з нього священика. Здобувши початкову освіту у рідному селі, і виявивши неабиякі здібності до науки, пішов до Берегівської гімназії. Після закінчення гімназії Степан Урста вступає в Ужгородську духовну семінарію. 19 грудня 1939 року на свято Миколая – Чудотворця єпископ Олександр Стойка руко положив на священиків трьох богословів:

Микола Рішко: "Апостол Закарпаття"

    

о. Павло Петро Мадяр

Після довгого та складного періоду існування греко – католицької церкви Закарпаття у катакомбах розпочалося велике духовне відродження.

   Апостол Закарпаття , саме так називали о. Павла Петра Мадяра, монаха – василіянина, без якого неможливо собі уявити історію та відродження нашої церкви, справжнього апостола, який попри утиски та переслідування молився, служив та проповідував по цілій Срібній Землі.

   Малий Петро народився 21 лютого1923 року в селі Білки Іршавського району, в благочестивій селянській родині. Його батько, як стверджували очевидці був дуже лагідним і цю рису успадкував від нього малий Петро. Божа печать проявилася на малому Петрикові ще в дитинстві. Тиха, щиросердечна вдача, схильність до усамітнення відводила його від дитячих забав та пустощів. Благодать Божа та імя апостола Петра, які були ним отриманні при хрещенні, без перешкод діяла при формуванні його духа. Тому природньо, що він дуже швидко відчув насолоду життя в Бозі і загорівся божественним бажанням у майбутньому. Його дитинство, юність і доросле життя проходили в с. Білки , що на Іршавщині. Навчався в Білківській початковій школі,а потім горожанській школі. Вчився дуже добре і після її закінчення поступив у 1939 році в Хустську гімназію. Навчання було нелегким, бо в 15 років Петриків батько відійшов до Бога, і він, як найстарший із 6 дітей був змушений прийняти на себе турботи про сімю. Як відмінника і напівсироту , держава взяла Петра на повне утримання.У 1942 році у Хустській гімназії було створено молодіжну організацію, яка поставила собі за мету боротися за вільну Україну.

Блог Івана Бачинського

Share |