На Закарпатті вийшла друком книжка «Нарис з історії храму Святого Миколая в селі Порошково»


У перечинському видавництві "ТУРпрес" побачило світ історичне дослідження вчителя історії Порошківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Івана Готри «Нарис з історії храму Святого Миколая в селі Порошково»


Значною мірою у цьому виданні йдеться про безпосередньо про Святий храм – місце духовного відпочинку людської душі, місце спілкування людини з Богом.

Як написано в передмові, автор не претендує на статус наукового дослідження, головним завданням цього видання він вбачає насамперед популяризацію вивчення історії рідного села й краю. Молодий історик намагався використати призабуті та маловідомі історичні джерела, що надає читачу змогу розширити свої знання про село Порошково. Фактично це перша спроба системного дослідження історії села Порошкова в нас час.
Видання складається з вступу та тематичних розділів: про витоки церковного життя села Порошкова; історичної довідки про настоятелів Порошківського Свято Миколаївського храму від початку 18 століття; опису храму, дзвонів та іконостасу з наповненням фотографіями. Окремий розділ автор присвятив історії християнської церкви з поданням засад віри, символу віри, заповідей, християнських чеснот, молитов та колядок. Закінчується видання поданням легенд села, зібраних автором серед односельців.

Коротко про автора: з 2000 року Іван Готра працює вчителем історії в Порошківській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Від самого початку педагогічної діяльності зацікавився історією власного краю, а власне темою, яка на фоні сучасних сучасних "глибинних" історичних досліджень є не надто популярною – розробкою теми минулого власного краю в конкретному аспекті – з точки зору історії власного села. Тема дуже важка через ускладнений доступ до архівних матеріалів, відсутність старожилів, які б могли надати неспотворений історичний матеріал. Тим більш важливим на цьому тлі є саме бажання автора займатися цими питаннями. Наступним кроком повинно стати наповнення дослідження архівними документами та польовими розвідками. Залишається лише вірити, що такі сподівання будуть втілені в життя.

Видання "Нарис з історії храму Святого Миколая в селі Порошково" побачило світ за сприяння ужгородського підприємця-мецената Івана Яворського.

Його наклад - 200 примірників, 73 сторінки з фотографіями, формату А5.


Іван Бачинський, для Закарпаття онлайн
01.11.2010 20:52

Немає коментарів:

Блог Івана Бачинського

Share |