Життєвий шлях Мирослава Чайковського - приклад безкорисливого служіння людям


Мирослав Чайковський
Відданий усією душею охороні здоров’я і музичному мистецтву, невтомний діяч нашого краю, Мирослав Степанович Чайковський народився  19 лютого 1927 року у селі Дубриничі  в учительській родині Степана та Йолани Чайковських.  
         Його батько – уродженець міста Чорткова Тернопільської області якого нелегка доля сталінських репресій та колективізації закинула в наш край і тут він поєднав свою долю з  уродженкою с. Тур’я-Пасіки - Йоланою Павлишинець.
         Працюючи з 1953 р. у Сваляві лікарем пологового відділення, відтак – головним лікарем райлікарні, він домігся значного розширення мережі й удосконалення роботи лікувальних закладів.
Мама - Йолана Павлишинець
         Водночас як справжній ентузіаст музики і народної пісні Мирослав Степанович блискуче розкрив і другу сторону свого таланту, організувавши у 1953 році хор при райспоживспілці, яким незмінно керував упродовж 42 років. Прославлений хор успішно виступав на різноманітних оглядах, святах і фестивалях, у селах і містах, зокрема Ужгороді, Києві і Москві, а також за кордоном, і здобув почесне звання народного. В 1992 році разом з однодумцями створив і церковний хор греко-католицької церкви. Понад 1300 концертів, літургійних піснеспівів подарував людям з цими хоровими колективами. Подвижницька діяльність  Чайковського – зразок людяності і щедрості великого працелюба, який дарував материнське щастя, рятував життя людей і прилучав їх до одухотворюючої краси мистецтва. Він якось по-особливому любив пісню. Чи не від рідного батька Степана Івановича в нього це. Улюблену батькову пісню "Чом, чом, земле моя" хор під керівництвом Мирослава Степановича виконував чи не на всіх своїх концертах...
Батько - Степан Чайковський
        Духовні піснеспіви додавали музиканту енергії, працювати доводилось багато... В 1995 році на одній з репетицій церковного хору Мирослав Чайковський знепритомнів. Він раптово пішов із життя - та залишилися жити його пісня, його дух. Самодіяльний народний хор Свалявського районного Будинку культури носить його ім'я, хоча ще за життя самого музиканта й диригента колектив називали не інакше, як хором Чайковського.
З свою працю був удостоєний почесних звань – заслужений лікар і заслужений працівник культури України, відзначений іншими високими урядовими нагородами.
         Виявом глибокої шани до постаті невтомного трудівника і вдячності свалявців за здійснене Чайковським на ниві охорони здоров’я і культури дну з вулиць Сваляви названо його іменем його занесено до Книги почесних громадян міста, а також встановленно його  барельєф на адмінбудинку міськради в галереї визначних діячів Свалявщини.







Немає коментарів:

Блог Івана Бачинського

Share |