80-річчя отця Даниїла Бендаса

Ім’я цього священика відоме нашим читачам давно. Отець Даниїл Бендас – постійний автор «Благовісника», публікації якого і викладацька діяльність котрого для духовної формації майбутніх священиків – це фактично ціла епоха в історії Церкви нашого краю. І нині отець Даниїл працює для всіх нас, скрупульозно збираючи факти до дуже важливої історичної рубрики «Пам’ятні дати». Це священик великого щирого серця, в якому живе любов до Бога і ближнього. Життя цього отця духовного – як непрочитана книга, що її Господь Бог подарував нам, за що Йому дуже дякуємо. Бо з різноколірних сяючих камінчиків віри складається найвишуканіша мозаїка для Господа. Такі камінчики-факти з життя Церкви краю все життя збирає отець Даниїл, аби не зникло в літах те, що лишили нам прадіди, які зберегли віру та передали її нам. Нині ми вітаємо Вас, отче Даниїле, з чудовим ювілеєм і усвідомлюємо: як мало ми встигли перейняти від Вас, як багато Ви ще маєте навчити нас…
Проте деякі деталі з життєпису священика мало хто знає: народився 6 листопада 1938 року в Ужгороді, в сім’ї греко-католицького священика Стефана Бендаса (1903-1928-1991) і Марії Бачинської (1909-1988). В 1961 році поступив на перший курс лісоінженерного факультету Львівського лісотехнічного інституту. У 1965 році одружився з учителькою Марією Васовчик. Працював старшим інженером відділу лісорозробок Науково-дослідного інституту лісового господарства й агромеліорації ім. академіка Висоцького в м. Івано-Франківськ. Із 1968 року — викладач теоретичної механіки, опору матеріалів, деталей машин, креслення та геодезії у Виноградівському політехнікумі, де пропрацював до виходу на пенсію у 1999 році…
Із подякою Богу і особливим світлом в очах згадує отець Даниїл роки підпілля Греко-Католицької Церкви в нашому краї, коли віру плекали в серцях і молились таємно: «Йшов 1987 рік. Я працював у Виноградівському технікумі й водночас поступив у підпільну духовну семінарію Мукачівської єпархії. Згідно з розпорядженням єпископа-ординарія Мукачівської єпархії Іоанна Семедія, моє навчання в семінарії проходило під керівництвом о.д-ра теології Елемира Ортутая. Згідно з вказівкою керівника мого навчання, я оримував консультації від єпископа Йосифа Головача й отців Мирона Бескіда й Василя Худи.
Після закінчення навчання у семінарії єпископ Мукачівської єпархії Іоанн Семедій разом з Георгієм Бачкаєм висвятив мене на священика 29 серпня 1993 року в Виноградові. Після висвячення єпископ ординарій Мукачівської єпархії призначив мене обслуговувати вірників с. Сасово Виноградівського району. Сасівські вірники не мали церкви, бо православна громада їх до храму не впускала, то Служби Божі проводились на подвір’ї храму, перед хрестом. 14 січня 1994 року я був переведений обслуговувати вірників с. Мала Копаня Виноградівського району, де до 1 липня 2015 року виконував свої священичі обов’язки».
Нині отець Даниїл є священиком-емеритом і від 1 липня 2015 року обслуговує вірників у каплиці св. Анни у Виноградово-Теплиця, а також по потребі допомагає священикам Успенського і Благовіщенського храмів у м. Виноградів. «Дякую толерантності керівників Виноградівського політехнікуму і моїм колегам-викладачам, — наголошує отець Даниїл, адже я протягом 1993-1999 років міг без особливих проблем суміщати працю викладача і священика».
Редакція «Благовісника» приєднується до всіх вітань і бажає Вам, отче Даниїле, ще багато літ плідного служіння на ниві Христовій! На многая і благая літа!

Джерело https://www.facebook.com/miroslava.matso/posts/2071634529525914


Тут посилання на праці та відео виступів                              о. Даниїла Бендаса.


Блаженний Теодор Ромжа - о. Даниїл Бендас,  частина 1
Блаженний Теодор Ромжа- о. Даниїл Бендас частина 2
Блаженний Теодор Ромжа - о. Даниїл Бендас, частина 3 

Конференція - 325 років перенесення семінарії до Ужгороду, о. Даниїл Бендас

\

Інтерв'ю о. Даниїла Бендаса

Росповідь  о. Даниїла про свого батька каноніка Стефана Бендаса

о. Даниїл БЕНДАС "Владика Василь Попович – один із найвизначнійших єпископів Мукачівської єпархії" читати нажміть тут

о. Даниїл БЕНДАС "Владика Андрей Бачинський" читати нажміть тут

 Електронна біліотека  каноніка Стефана Бендаса читати нажміть тут






Немає коментарів:

Блог Івана Бачинського

Share |